Edward de Bono

Edward Charles Francis Publius de Bono (Malta, 19 maart 1933 - 9 juni 2021) was  een Britse arts, filosoof, psycholoog, adviseur en schrijver uit Malta van meer dan 85 (management) boeken, welke in 46 talen zijn vertaald. De Bono was afgestudeerd aan de prestigieuze Universiteit van Oxford. Daar behaalde hij een MA in de psychologie en fysiologie. Daarnaast haalde hij een doctoraat in de geneeskunde bij het Trinity College in Cambridge. 

Prof dr Edward de Bono

Uitvinder 'lateraal denken'

De Bono is de bedenker van ‘lateraal denken’. Lateral thinking zou je kunnen zien als de tegenhanger van het meer traditionele ‘verticaal denken’. Bij verticaal denken wordt op een logische, stapsgewijze manier een probleem opgelost. Bij lateraal denken wordt er geprobeerd om een probleem op te lossen door gebruik te maken van een niet traditionele methode. We leren dan vanuit andere paradigma´s te kijken en te denken. Doen we dat, dan benutten we veel meer onze intelligentie. Je wordt dan gestimuleerd om bijv. ook de intuïtieve- en creatieve denkvermogens aan te spreken.

De Bono stelt dat mensen doorgaans hun hersencapaciteit veel te weinig aanspreken. In het Westen redeneren we vooral vanuit de kritische mindset en de logica. Dat gaat lang goed, maar bij ingewikkelde problemen komen we volgens De Bono verbeeldingskracht te kort om met het traditioneel denken, zaken écht (creatief) op te lossen. 

Zijn invloed

De Bono blonk niet alleen zelf uit in creatief denken, maar was ook in staat door zijn eenvoudige principes, mensen (vaak leidinggevenden) te helpen om ‘out of the box’ te denken. Uiteraard droeg zijn bestseller boek: 'The Six Thinking Hats' (de zes denkhoeden) hieraan mee. 
Zo hielp hij in 1984 het organiserende team van de Olympische Spelen in Los Angeles, het sportevenement zo neer te zetten dat het winstgevend zou zijn. (iets wat bij de eerdere Spelen nooit lukte).
De Bono blonk ook uit in lesgeven. Zo verzorgde colleges en sprak diverse malen aan de universiteiten van Cambridge, Oxford, Londen en Harvard.
Edward de  Bono was ook een TV-personality. In Duitsland brak hij door bij de WDR met zijn uitzending ‘The Greatest Thinkers’ en maakte hij fuore bij de BBC met de tv-serie ‘De Bono's Thinking Course’ en de futuristische documentaire ‘2040, opporunities from Edward de Bono’.

Zijn nalatenschap heeft grote invloed gehad op management en leiderschap. Maar ook in het onderwijs, voor supervisie en intervisie-groepen heeft het zijn sporen nagelaten.